Buitenverblijven

Bekijk onze houten buitenverblijven

Kant-en-klare houten buitenverblijven en buitenverblijven op maat.

Houten buitenverblijven kopen

Een buitenverblijf is een ideale plek om te kunnen onthaasten en ontspannen in uw eigen tuin. Hier kunt u het hele jaar door, elk seizoen, heerlijk buiten vertoeven.

Met een buitenverblijf maakt u de seizoenen bewuster mee. De lente waarbij alles weer tot leven komt, de heerlijke zomerse barbecue, het vallen van de bladeren in de herfst of lekker knus bij de kachel in de winter.

Een buitenverblijf creëert extra leefruimte buiten en geeft uw tuin iets extra’s. U kunt kiezen uit een buitenverblijf zoals een luxe prieel, waar alleen onder gezeten kan worden of in combinatie met een berging of binnenruimte. Hier kunt u fijn ontspannen, door het lezen van een goed boek. Maar u kunt hier natuurlijk ook een (overdekte) speelruimte creëren voor de kinderen of misschien plaatst u hier liever een extra keukenblok? Wij denken graag met u mee om te komen tot een juiste oplossing.

Een buitenverblijf is vaak een losstaand object in de tuin (of tuinkantoor). Zodra het buitenverblijf geschakeld is aan de uw woning spreken we van een veranda. Wanneer noodzakelijk, begeleiden we u bij het aanvragen van een vergunning.


Een aantal van onze houten buitenverblijven in beeld.

Bekijk hieronder de veelgestelde vragen

Staat uw vraag er niet tussen, neem dan gerust contact op.

Platdak

Voor houten buitenverblijven of houten overkappingen zijn verschillende dakvormen mogelijk. De makkelijkste en meest gangbare dakvorm is het platte dak. Hier wordt veel gekozen omdat dit goedkoopste dakvorm is en omdat een platdak vergunningsvrij te plaatsen is. Het hangt er van af hoe hoog uw buitenverblijf of houten overkapping is, want vaak is er een vergunning nodig als een gebouw te hoog wordt. Met een platdak wordt dit vaak voorkomen.

Overige dakvormen

Natuurlijk heeft Bulko de beschikking over veel meer dakvormen. De keuze is hierbij volledig aan u. Naast een platdak heeft Bulko de beschikking over een piramide dak, kapdak, lessenaarsdak, schilddak, zadeldak en wolfskap. Uitgebreide beschrijvingen van de houtsoorten, daksoorten en dakbedekkingen vindt u bij de materiaal-keuze.

Houtmateriaal voor een buitenverblijf of houten overkapping

Het meest gebruikte houtmateriaal voor een buitenverblijf of houten overkapping is douglas. Douglas staat bekend als een uiterst taai soort hout en daardoor goed toepasbaar voor grotere gebouwen. Verder wordt af en toe voor een buitenverblijf de materiaalsoorten lariks of vuren gebruikt. Het douglashout is wat minder gevoelig voor weersinvloeden dan lariks en vuren. Wanneer het hout goed onderhouden wordt gaat uw buitenverblijf enkele tientallen jaren mee.

Plaatsing van een buitenverblijf of houten overkapping

Voor de plaatsing van een buitenverblijf of houten overkapping zijn een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. Het is belangrijk om uw buitenverblijf te bouwen op een egaal stuk grond. Voor de fundering is het belangrijk dat u een vlakke, stabiele en waterpasse ondergrond heeft. Bouw dus nooit alleen op gewone grond! Als u een liefhebber bent van de zon, houdt u hier rekening mee met de plaatsing. Op welk moment van de dag maakt u gebruik van het buitenverblijf? En op welke plek heb ik het langste zon? Wanneer u kiest voor plaatsing door onze monteurs, adviseren zij u graag.

Houdt rekening met de schaduw, de aanleg van het water en het dak

Bomen in de tuin kunnen een ergernis vormen voor veel mensen. De bomen geven zowel schaduw als vallende bladeren af. De bladeren kunnen ervoor zorgen dat bijvoorbeeld de regenafvoer verstopt raakt. Ook is het belangrijk dat u rekening houdt met de aanleg van water en elektra. Wanneer u ervoor kiest om uw houten buitenverblijf zelf te plaatsen, moet u opletten dat u genoeg ruimte overhoud voor de plaatsing van het dak. Het dak kan namelijk uitsteken. Bouw dus niet te dicht bij een muur of heg.

Onderhoud houten overkappingen of buitenverblijven

Voor het onderhoud van de verschillende soorten hout, gebruikt Bulko voor zowel hardhout als zachthout het product Nordic Beits AQ. Nordic Beits AQ is toepasbaar op reeds behandeld, onbehandeld, geïmpregneerd, fijn bezaagd of geschaafd hout. Voor een optimale bescherming worden er meerdere lagen beits aangebracht (minimaal twee). Het product wordt onverdund aangebracht met kwast of roller en is stofdroog na ongeveer 30 minuten. Na een uur is het, afhankelijk van de laagdikte, temperatuur en luchtvochtigheidsgraad, overschilderbaar.

Voordat de Nordic Beits AQ aangebracht wordt, dient de ondergrond schoon, droog en vetvrij te zijn. Dit watergedragen impregnerende product biedt een optimale weer- en UV-bestendigheid. Nordic Beits AQ geeft het hout een trendy- en sfeervolle uitstraling.

Heeft u na het lezen nog vragen? Neem gerust contact met ons op.

Vergunning buitenverblijf of houten overkapping

Of u een vergunning nodig heeft voor een buitenverblijf of houten overkapping hangt af van de grootte. Over het algemeen heeft u geen vergunning nodig voor kleine- of middelgrootte verblijven. U kunt dan denken aan een prieel, veranda, sauna of een houten overkapping.

Bijbehorende gebouwen worden verdeeld in drie verschillende groepen.

  1. Gebouwen die binnen de 2,5 meter zone van de hoofdwoning worden gebouwd (achtertuin)
  2. Gebouwen buiten de 2,5 meter zone (achtertuin)
  3. Kleine gebouwen mits niet groter dan 2 bij 2 meter en niet hoger dan 1 meter (voortuin)

Vaak wordt er lastiger gedaan over gebouwen aan de voor- en zijkant van het hoofdgebouw. Als u voldoet aan de volgende maximale afmetingen, heeft u geen omgevingsvergunning nodig.

  • Binnen 2,5 meter zone. Maximaal 4 meter hoog, maximaal 0,3 meter boven de vloer van de eerste verdieping van de woning en niet hoger dan het hoofdgebouw waar u tegenaan bouwt
  • Buiten de 2,5 meter zone. Maximaal 3 meter hoog, totale oppervlakte van maximaal 30 vierkante meter en binnen 1 meter van naburig erf er voor maximaal 10 vierkante meter bebouwd mag worden. Buiten de 2,5 meter zone mag het bijgebouw niet gebruikt worden als slaapkamer of keuken
  • De afstand tussen het bouwwerk en openbaar toegankelijk gebied is minimaal 1 meter
  • Het bijgebouw mag niet voorzien zijn van andere soorten buitenruimtes, zoals een dakterras of balkon
  • Het achtererf mag niet meer dan de helft worden volgebouwd
  • Het bijgebouw mag niet gebouwd worden aan of bij een woonwagen, een tijdelijk hoofdgebouw of een recreatiewoning

Voor verdere informatie en het regelen van omgevingsvergunningen helpt Bulko u graag!

Inspiratie nodig voor een tuinhuisje, overkapping, schuur of ander bouwwerk op maat?