Houten overkappingen

Bekijk onze houten overkappingen

Kant-en-klare houten overkappingen en overkappingen op maat.

Houten overkapping kopen

Een houten overkapping is er in veel verschillende soorten en maten. Voordat u begint met het bouwen van een afdak, moeten een aantal zaken duidelijk zijn:

 • Welke houtsoort gaat u gebruiken voor uw overkapping? Geïmpregneerd vuren, lariks/douglas (geïmpregneerd of onbehandeld) of eiken.
 • Wenst u dichte wanden in uw houten terrasoverkapping? Zo ja, wilt u regelwerk blijven zien (enkelzijdig potdekselwerk)? Of wilt u juist gesloten wanden (blokhutprofiel)?
 • Wat is de ondergrond waarop er geplaatst gaat worden? Waterpas, verhard of een zandbed?
 • Bij een houten veranda of houten overkapping met platdak werken wij met EPDM dakbedekking. Dit wordt netjes afgewerkt met een aluminium daktrim. Maar heeft u liever een prieel, veranda of overkapping met een puntdak? Dan kunnen we deze voorzien van daksingels, dakpanplaten of dakpannen.
 • Natuurlijk kan er in alle gevallen een hemelwaterafvoer worden aangelegd. Hiervoor heeft u de keuze in PVC- of zelfs een zinken dakgoot.

Zoals u leest worden veel luxe prieeltjestuinhuisjesblokhutten of houten overkappingen op maat gemaakt. Het enige nadeel is dat Bulko geen opbouwbeschrijving van A tot Z kan leveren, doordat geen enkele constructie hetzelfde is.

Informeert u daarom wat de kosten bedragen voor een houten overkapping om het geheel door ons montageteam te laten monteren. Alleen bij standaard producten die rechtstreeks bij onze houtleveranciers vandaan komen, zult u een uitgebreide montage handleiding aantreffen.


Een aantal van onze houten overkappingen in beeld.

Bekijk hieronder de veelgestelde vragen

Staat uw vraag er niet tussen, neem dan gerust contact op.

Platdak

Voor houten buitenverblijven of houten overkappingen zijn verschillende dakvormen mogelijk. De makkelijkste en meest gangbare dakvorm is het platte dak. Hier wordt veel gekozen omdat dit goedkoopste dakvorm is en omdat een platdak vergunningsvrij te plaatsen is. Het hangt er van af hoe hoog uw buitenverblijf of houten overkapping is, want vaak is er een vergunning nodig als een gebouw te hoog wordt. Met een platdak wordt dit vaak voorkomen.

Overige dakvormen

Natuurlijk heeft Bulko de beschikking over veel meer dakvormen. De keuze is hierbij volledig aan u. Naast een platdak heeft Bulko de beschikking over een piramide dak, kapdak, lessenaarsdak, schilddak, zadeldak en wolfskap. Uitgebreide beschrijvingen van de houtsoorten, daksoorten en dakbedekkingen vindt u bij de materiaal-keuze.

Houtmateriaal voor een buitenverblijf of houten overkapping

Het meest gebruikte houtmateriaal voor een buitenverblijf of houten overkapping is douglas. Douglas staat bekend als een uiterst taai soort hout en daardoor goed toepasbaar voor grotere gebouwen. Verder wordt af en toe voor een buitenverblijf de materiaalsoorten lariks of vuren gebruikt. Het douglashout is wat minder gevoelig voor weersinvloeden dan lariks en vuren. Wanneer het hout goed onderhouden wordt gaat uw buitenverblijf enkele tientallen jaren mee.

Plaatsing van een buitenverblijf of houten overkapping

Voor de plaatsing van een buitenverblijf of houten overkapping zijn een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. Het is belangrijk om uw buitenverblijf te bouwen op een egaal stuk grond. Voor de fundering is het belangrijk dat u een vlakke, stabiele en waterpasse ondergrond heeft. Bouw dus nooit alleen op gewone grond! Als u een liefhebber bent van de zon, houdt u hier rekening mee met de plaatsing. Op welk moment van de dag maakt u gebruik van het buitenverblijf? En op welke plek heb ik het langste zon? Wanneer u kiest voor plaatsing door onze monteurs, adviseren zij u graag.

Houdt rekening met de schaduw, de aanleg van het water en het dak

Bomen in de tuin kunnen een ergernis vormen voor veel mensen. De bomen geven zowel schaduw als vallende bladeren af. De bladeren kunnen ervoor zorgen dat bijvoorbeeld de regenafvoer verstopt raakt. Ook is het belangrijk dat u rekening houdt met de aanleg van water en elektra. Wanneer u ervoor kiest om uw houten buitenverblijf zelf te plaatsen, moet u opletten dat u genoeg ruimte overhoud voor de plaatsing van het dak. Het dak kan namelijk uitsteken. Bouw dus niet te dicht bij een muur of heg.

Onderhoud houten overkappingen of buitenverblijven

Voor het onderhoud van de verschillende soorten hout, gebruikt Bulko voor zowel hardhout als zachthout het product Nordic Beits AQ. Nordic Beits AQ is toepasbaar op reeds behandeld, onbehandeld, geïmpregneerd, fijn bezaagd of geschaafd hout. Voor een optimale bescherming worden er meerdere lagen beits aangebracht (minimaal twee). Het product wordt onverdund aangebracht met kwast of roller en is stofdroog na ongeveer 30 minuten. Na een uur is het, afhankelijk van de laagdikte, temperatuur en luchtvochtigheidsgraad, overschilderbaar.

Voordat de Nordic Beits AQ aangebracht wordt, dient de ondergrond schoon, droog en vetvrij te zijn. Dit watergedragen impregnerende product biedt een optimale weer- en UV-bestendigheid. Nordic Beits AQ geeft het hout een trendy- en sfeervolle uitstraling.

Heeft u na het lezen nog vragen? Neem gerust contact met ons op.

Vergunning buitenverblijf of houten overkapping

Of u een vergunning nodig heeft voor een buitenverblijf of houten overkapping hangt af van de grootte. Over het algemeen heeft u geen vergunning nodig voor kleine- of middelgrootte verblijven. U kunt dan denken aan een prieel, veranda, sauna of een houten overkapping.

Bijbehorende gebouwen worden verdeeld in drie verschillende groepen.

 1. Gebouwen die binnen de 2,5 meter zone van de hoofdwoning worden gebouwd (achtertuin)
 2. Gebouwen buiten de 2,5 meter zone (achtertuin)
 3. Kleine gebouwen mits niet groter dan 2 bij 2 meter en niet hoger dan 1 meter (voortuin)

Vaak wordt er lastiger gedaan over gebouwen aan de voor- en zijkant van het hoofdgebouw. Als u voldoet aan de volgende maximale afmetingen, heeft u geen omgevingsvergunning nodig.

 • Binnen 2,5 meter zone. Maximaal 4 meter hoog, maximaal 0,3 meter boven de vloer van de eerste verdieping van de woning en niet hoger dan het hoofdgebouw waar u tegenaan bouwt
 • Buiten de 2,5 meter zone. Maximaal 3 meter hoog, totale oppervlakte van maximaal 30 vierkante meter en binnen 1 meter van naburig erf er voor maximaal 10 vierkante meter bebouwd mag worden. Buiten de 2,5 meter zone mag het bijgebouw niet gebruikt worden als slaapkamer of keuken
 • De afstand tussen het bouwwerk en openbaar toegankelijk gebied is minimaal 1 meter
 • Het bijgebouw mag niet voorzien zijn van andere soorten buitenruimtes, zoals een dakterras of balkon
 • Het achtererf mag niet meer dan de helft worden volgebouwd
 • Het bijgebouw mag niet gebouwd worden aan of bij een woonwagen, een tijdelijk hoofdgebouw of een recreatiewoning

Voor verdere informatie en het regelen van omgevingsvergunningen helpt Bulko u graag!

Inspiratie nodig voor een berging, aanbouw, blokhut of ander bouwwerk op maat?