Materiaal keuze

Of u nu op zoek bent naar een eenvoudige schuur of een luxe vakantieverblijf, de materiaal keuze is van essentieel belang voor de beste uitstraling van het product.

Op deze pagina geven wij u een idee van de materialen die veel door ons gebruikt worden. Omdat ieder object vaak een eigen functie heeft is het belangrijk om te komen tot de juiste (combinatie van) materialen.

italië-binnenaanzicht

Daksoorten >

Klik op de link voor meer informatie

Dakbedekking >

Klik op de link voor meer informatie

Onze adviseurs helpen u uiteraard met het maken van de juiste materiaalkeuze, zodat u niet alleen veel plezier kunt beleven van het object maar er ook nog eens weinig omkijken naar heeft.

Wij hechten grote waarde aan duurzaamheid en onderhoudsvriendelijkheid.

Houtsoorten

Douglas hout / lariks hout

Douglas hout is een naaldhoutsoort afkomstig uit Noord-West Europa die van nature een hoge duurzaamheid en sterkte heeft.

Doordat een Douglas boom een takvrije lengte van 20 meter kan hebben is het uiterst geschikt voor het zagen van lange balken. Douglas hout is sterk en uiterst taai waardoor het uiterst goed toepasbaar is in houten recreatiewoningen, schuren, garage, paardenstallen, overkappingen enz.

Douglas heeft onbehandeld van nature een hoge duurzaamheid en valt in duurzaamheidklasse III. Door de van nature hoge duurzaamheid is Douglas een milieuvriendelijk alternatief voor geïmpregneerd Vuren wat veelal schadelijke stoffen bevat om een verhoogde duurzaamheid te bereiken. Daarbij is het esthetisch gezien gewoon mooier dan geïmpregneerd hout. Dit betekent dat het een goede duurzame houtsoort is die 10-15 jaar mee kan gaan.

douglas-lariks

Belangrijkste eigenschappen Douglas hout

 • Zeer taai hout, daarom uitstekend geschikt als lange balken
 • Geschikt voor grote gebouwen zoals recreatiewoningen, schuren, paardenstallen enz.
 • Hoge duurzaamheid en valt in duurzaamheidsklasse III
 • Levensduur van 10-15 jaar

ThermoWood®

ThermoWood® is afkomstig van snelgroeiende bomen in duurzaam beheerde bossen in Noord-Europa. ThermoWood® is afkomstig uit Finland en volledig onderhoudsvrij!

ThermoWood® is thermisch behandeld hout, waardoor het hout veel minder gevoelig is voor rot, schimmels en vocht. Door de hoge verhitting van het hout (200 graden) wordt het vocht gehalveerd en versterkt het bovendien de weerstand van het hout. De duurzaamheid wordt door de verhitting sterk verbetert. Tijdens de verhitting worden geen chemische middelen gebruikt, in tegenstelling tot bij geïmpregneerd hout. De ecologische voetafdruk van ThermoWood® is dan ook vrij gering. ThermoWood® heeft eigenlijk dezelfde eigenschappen als hardhout, maar is goedkoper en milieuvriendelijker met dezelfde duurzame kwaliteiten.

ThermoWood® hoeft niet gebeitst en gecoat te worden ter bescherming (kan natuurlijk wel). Het hout krijgt in de loop der tijd een mooie zilvergrijze tint krijgen. Het hout is dus volledig onderhoudsvrij! Wanneer de kleur bepaald wil worden, kan het geheel het best geolied of gebeitst worden. Zorg dan voor een beits of olie met UV-filter (duurzaam).

ThermoWood® heeft een levensduur van 15 – 25 jaar en valt in duurzaamheidsklasse I.

Thermowood

Belangrijkste eigenschappen ThermoWood®

 • Zeer ecologisch verantwoord
 • Geschikt voor woningbouwprojecten, gevelbekleding, schuren en bergingen
 • Tijdens verhitting worden er geen chemische middelen gebruikt, in tegenstelling tot geïmpregneerd hout
 • Zeer hoge duurzaamheid en valt in duurzaamheidsklasse I
 • Volledig onderhoudsvrij
 • Levensduur van minimaal 15 tot 25 jaar

Grenen

Grenen is na vuren de meest gebruikte houtsoort in Nederland. Meestal wordt het gebruikt voor toepassingen waarbij het niet in het zicht is. Duurzaamheidsklasse van grenenhout is III (verduurzaamde versie).

Grenen is iets donkerder dan vuren en bevat doorgaans minder grote noesten. De levensduur is ongeveer 10-15 jaar bij keteldruk geïmpregneerd grenenhout.

grenen

Belangrijkste eigenschappen Grenen

 • Meestal gebruik voor toepassingen waarbij het niet in het zicht is
 • De verduurzaamde versie van grenenhout valt in duurzaamheidsklasse III
 • Levensduur 10-15 jaar bij keteldruk geïmpregneerd grenen

Siberisch Lariks ThermoWood

Siberisch Lariks ThermoWood met een aanzienlijk hoge duurzaamheid wat afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Siberisch Lariks valt in duurzaamheidklasse III.

De toepassing is vooral gevelbekleding, maar ook geschikt voor vloeren, kozijnen en trappen.

Het hout zal zonder verfsysteem op den duur verkleuren van een groenbruine naar warme bronsbruine tint en uiteindelijk vergrijzen. Het heeft een langdurige bescherming tegen rotting door schimmels en insecten en het heeft geen negatieve effecten ten aanzien van mechanische eigenschappen. De levensduur is minimaal 15 jaar.

siberisch-lariks-waxed-wood

Belangrijkste eigenschappen Siberisch Lariks ThermoWood

 • Meestal gebruikt voor gevelbekleding
 • Hoge duurzaamheid wat afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen.
 • Valt in duurzaamheidsklasse III

Nobelwood

Nobelwood is een zeer duurzame houtsoort. Nobelwood is een alternatief voor tropisch hardhout. De basis dennenhout is en blijft duurzaam beschikbaar.

In de aanloop naar productie is het product al jarenlang getest, ook in extreme omstandigheden. Het hout is niet gevoelig voor oppervlakteschimmels en bevind zich in de zeer hoge duurzaamheidsklasse I.

Dit betekent een levensduur van 50 jaar in weer en wind en 25 jaar in contact met grond en water.

nobelwood

Belangrijkste eigenschappen

 • Alternatief voor tropisch hardhout
 • Jarenlang getest in aanloop naar productie, ook in extreme omstandigheden
 • Extreem hoge duurzaamheid en valt in duurzaamheidsklasse I
 • Levensduur van 50 jaar in weer en wind en 25 jaar in contact met grond en water

Vuren Rabat

Een ideale gevelbekleding voor houten schuren, tuinschuren en houten bergingen.

Geïmpregneerd rabat is een makkelijke verwerkbaar product welke een strakke uitstraling heeft en redelijk licht is. Door de lage prijs van aanschaf t.o.v. de andere soorten hout wordt dit hout veel toegepast.

Het hout wordt standaard geïmpregneerd geleverd waardoor het een groene/bruine kleur heeft. Met de tijd gaat dit, onbeschilderd, vergrijzen. Uiteraard kunt u het ook zwart beitsen.

De dikte van het rabat is 19 mm. Het rabat is verduurzaamd middels drukimpregnatie en heeft daardoor ook duurzaamheidsklasse III (verduurzaamde versie). Dit staat voor een levensduur van circa 10-15 jaar. Wanneer u het hout goed behandeld door de tijd heen kunt u de levensduur aanzienlijk verlengen.

vuren-rabat

Belangrijkste eigenschappen Vuren Rabat

 • Zeer makkelijk verwerkbaar, licht van kleur met een strakke uitstraling
 • Lage prijs in aanschaf
 • De verduurzaamde versie van Vuren Rabat valt in duurzaamheidsklasse III
 • Levensduur van 10-15 jaar (bij goede behandeling kan levensduur aanzienlijk verlengd worden

Eiken

Europees eiken is één van de bekendste houtsoorten. De kleur van eiken is geelbruin tot donkerbruin.

Het houtsoort eiken wordt vooral gebruikt in de tuin als overkapping, schuur en voor eiken palen. Eiken valt in duurzaamheidklasse II en is dus duurzaam in gebruik. Het eikenhout is goed te bewerken en valt goed te lijmen.

Er zijn verschillende afwerkvormen van eiken, zoals gebeitst, gerookt en gelakt. levensduur van circa 20-25 jaar.

europees-eiken

Belangrijkste eigenschappen Eiken

 • Gebruik voor in de tuin als overkapping, schuur en eiken palen
 • Zeer hoge duurzaamheid en valt in duurzaamheidsklasse II
 • Goed bewerkbaar en valt goed te lijmen
 • Levensduur van 20-25 jaar

Red Cedar

Red Cedar wordt vaak gebruikt voor gevelbekleding, tuinhekken of boeidelen. Red Cedar heeft een grote kleurenvariatie, van lichtgeel tot roodbruin.

Het hout is van nature erg duurzaam en bevindt zich in duurzaamheidklasse II. Red Cedar is erg licht en moeilijk te impregneren. Bij gebruik van spijkers en schroeven worden gegroefde spijkers aanbevolen. Red Cedar valt goed te lijmen en te verven.

Als je de eigen kleur van Red Cedar wil behouden moet het hout geolied worden.

red-cedar

Belangrijkste eigenschappen Red Cedar

 • Gebruikt als gevelbekleding, tuinhekken of boeidelen
 • Zeer hoge duurzaamheid en valt in duurzaamheidsklasse II
 • Moeilijk te impregneren, erg licht in verschillende kleuren verkrijgbaar
 • Levensduur van 25 jaar (of meer)

Daksoorten

Platdak

Zoals de naam het al zegt, heeft dit type dak een plat dak. De dakbedekking is de bovenste laag van constructie. Hieronder komen achtereenvolgens de isolatie, het dakbeschot, een balklaag en het plafond onder. De constructie kan ook zelfdragend zijn, waarbij prefab betonplaten van muur tot muur lopen waarop isolatie en dakbedekking is aangebracht.


Piramide dak

Een piramide dak is een tentdak met een vierkante plattegrond en vier driehoekige schilden die bovenin bijeenkomen.


Kapdak

Een kapschuur (met kapdak) is een open schuur waarbij de buitenwanden gedeeltelijk ontbreken. Een kapdak heeft een stoere uitstraling en door de hoge nok voelt de schuur ruimtelijk aan. Te gebruiken als terrasoverkapping, tuinhuisje, garage enzovoort.


Lessenaarsdak

Een lessenaarsdak is een dakvorm die bestaat uit slechts één dakvlak of dakschild, dat onder een zekere helling is aangebracht. Er is aan de langste zijde een dakgoot nodig om water op te vangen en af te voeren. De bovenkant van de bouwmuren wordt in de juiste schuinte opgemetseld. Vlak met de bovenkant hiervan worden de gordingen opgelegd en verankerd aan de constructie eronder. Hierop komt het dakbeschot met isolatie. Uiteindelijk komt de dakbedekking, die kan bestaan uit dakpannen, leien of golfplaten.


Schilddak

Een schilddak of schildkap is een daktype dat wordt gevormd door twee driehoekige schilden of dakvlakken aan de korte kant en twee trapeziumvormige schilden aan de lange kant van het gebouw. Door ruime overstekken te gebruiken kunnen ‘’natte’’ muren voorkomen worden. Dit soort is goed bestemd tegen windstoten


Zadeldak

Een zadeldak bestaat uit twee tegen elkaar geplaatste hellende dakschilden die elkaar in de nok snijden. Een zadeldak, met dakpannen gedekt, wordt opgebouwd uit onder andere:

 • Spanten met gordingen
 • Dakbeschot
 • De panlatten met tengels voor de dakpannen

Wolfskap

Een wolfskap of wolfsdak is een zadeldak met twee afgeschuinde vlakken aan de korte zijden. De helling van deze uiteinden is vaak steiler dan die van de aangrenzende grote dakvlakken.

Dakbedekking

Dakshingles

Dakshingles worden veel gebruikt als dakbedekking voor tuinhuisjes en blokhutten. De levensduur van een shingle is gemiddeld 20 jaar.

Montage
Dakshingles moeten worden aangebracht op een egale houten ondergrond. De montage van de voet-, nok- en gewone shingles gebeurt door middel van lijm.

Onderhoud
Wanneer de shingles gaan verouderen komt er mosgroei op en vormt zich puistvorming. Deze kunnen van het dak verwijderd worden. Als een shingle gaat krullen, is dat een teken van vochtvasthouding. Het voordeel van shingles is dat ze makkelijk vervangen kunnen worden door nieuwe.

blokhutten-toekan-berging-luifel-schilddak

Belangrijkste eigenschappen Dakshingles

 • Zijn waterdicht en tegen alle klimaten bestendig
 • Goede prijs/kwaliteit
 • Zeer licht materiaal
 • Verkrijgbaar in verschillende kleuren en vormen

PVC

PVC is gemaakt van kunststof die bekend is geworden om de vele mogelijkheden tot kleuren dakbedekking. Ook PVC heeft een levensduur van gemiddeld 25 jaar.

Montage
PVC wordt aangebracht op het platte dak door middel van lijm. Om deze lijm goed te bevestigen, moet het PVC 45 minuten constant worden aangedrukt.

Onderhoud
Voor het onderhouden van het PVC, wordt aangeraden om 2 keer per jaar onderhoud uit te voeren. Zo wordt voorkomen dat vuil zicht niet vastbijt in het PVC.

pvc

Belangrijkste eigenschappen PVC

 • Waterdicht
 • Witte variant is zonwerend
 • Verkrijgbaar in verschillende kleuren

EPDM

EPDM dakbedekking is een synthetische rubberfolie en is erg in opkomst. EPDM gaat in levensduur het langst mee van allemaal, namelijk gemiddeld 40 jaar.

Montage
EPDM wordt aangebracht op het dak door middel van lijm. Dit soort dakbedekking wordt als enige van tevoren op maat gemaakt waardoor er zeer weinig naden zichtbaar zijn. Rondom komen er boeidelen van Red Cedar wit gegrond. Tevens komt er aan één zijde een zinken goot.

Onderhoud
Het voordeel van EPDM is dat dit soort geen onderhoud behoeft omdat mossen en algen niet kunnen lever op het rubber. Wel wordt het regelmatig verwijderen van (eventuele) bladeren aangeraden.

Water blijft op het platte dak staan, is dit schadelijk?
Wanneer er water blijft staan op een plat dak, kan dit geen kwaad. Het is heel normaal dat er water op het platte dak blijft staan, beter nog: een klein laagje water betekent dat het EPDM het water tegenhoudt en beschermt tegen UV straling. Bij een grotere laag water kan er verzakking plaatsvinden, wat natuurlijk niet de bedoeling is.

epdm

 Belangrijkste eigenschappen EPDM

 • Onderhoudsvrij
 • Zeer duurzaam
 • Waterdicht
 • Goed bestand tegen temperatuurverschillen

EPDM Sedum

EPDM dakbedekking wordt vaak in combinatie met sedum gebruikt als groendak. Het dak gaat er uit zien als een tuindak. Sedum is een makkelijke uitrollende vetkruid. Deze combinatie van EPDM en sedum heeft een zeer lange levensduur van gemiddeld 50 jaar.

Montage
Sedum wordt vaak aangelegd als tapijt. Dit heet een extensief systeem (leefdak). U kunt er voor kiezen om kruiden en grassen door het sedumtapijt te planten (vergt onderhoud in de vorm van water). Deze vorm heet een internsief systeem. De sedummatten worden over de EPDM folie gelegd. Vaak wordt er ook nog een wortelwerende beschermfolie over de bestaande dakbedekking gelegd.

Onderhoud
Over het algemeen heeft een groendak weinig onderhoud nodig. Wanneer er in de zomer een periode van grote droogte is, heeft het enige water nodig.

epdm-sedum

Belangrijkste eigenschappen EPDM Sedum

 • Sedum verlengt de levensduur
 • Beschermend tegen UV-straling
 • Geluidsisolatie
 • Vertraagd de afvoer van regenwater met minimaal 50%

Dakpanplaten

Dakpanplaten hebben dezelfde uitstraling als een pannen dak. Daarnaast zijn ze zeer duurzaam en licht. Verkrijgbaar in verschillende kleuren en heeft een levensduur van gemiddeld 25 jaar.

Montage
De dakpanplaten kunnen bevestigd worden op een lichte dakconstructie wat geheel kostenbesparend is.

Onderhoud
Om de levensduur ze lang mogelijk te houden worden de dakpanplaten gemaakt met een speciale coating waardoor de platen onderhoudsvrij en zelfreinigend zijn.

houten-overkapping-douglasvision-berging-zadeldak

Belangrijkste eigenschappen Dakpanplaten

 • Sterk materiaal
 • Onderhoudsvrij
 • Zeer licht
 • Waterbestendig

Aluzink golfplaten

Aluzink staat voor aluminium en zink en bestaat uit golfplaten. Aluzink combineert de sterkte van staal, de beschermende werking van zink en de stabiliteit van aluminium. De golfplaten hebben een gemiddelde levensduur van 30 jaar.

Montage
De Aluzink golfplaten dienen bevestigd te worden met de daarvoor bestemde schroeven of bouten op een houten ondergrond.

Onderhoud
De Aluzink golfplaten zijn onderhoudsvrij. De profielplaten zijn beschermd tegen corrosie vanwege het gebruik van Aluzink bekleed met verschillende beschermlagen. De Aluzink dakpanplaten bieden weerstand tegen de natuurelementen.

mh15

Belangrijkste eigenschappen Aluzink Golfplaten

 • Zeer duurzaam
 • Snel te monteren
 • Bieden weerstand tegen natuurelementen
 • De coating biedt betere corrosiebescherming
 • Verkrijgbaar in veel verschillende kleuren

Dakpan zonnepanelen

Dakpan zonnepanelen zijn dakpannen ingebouwd met dun zonnepaneel. De gemiddelde levensduur van de dakpannen zonnepanelen is minimaal 25 jaar.

Montage
De montage van de dakpan zonnepanelen werkt hetzelfde als de plaatsing van normale dakpannen, alleen is er meer aansluitingsmateriaal nodig. Daarbij heeft ieder paneeltje een eigen connector nodig, hiermee worden de zonnepanelen aangesloten op de omvormer.

Onderhoud
Voor de dakpannen zonnepanelen is weinig onderhoud nodig. Een onderhoudsbeurt van één keer in de vijf jaar wordt wel aangeraden.

dakpan-zonnepanelen

Belangrijkste eigenschappen Dakpan Zonnepanelen

 • Zeer duurzaam en energiebesparend
 • Staat mooier dan normale zonnepanelen
 • Zeer duur
 • Panelen zijn klein en licht

Weten welke materialen u het beste kunt gebruiken?

Ieder project is anders en de materiaalkeuze is geheel afhankelijk van uw wensen, functionaliteit, maar ook van de omgeving.
Onze verkoopadviseurs helpen u graag bij het maken van de juiste keuze.