Permanente woning Bruine Kiekendief is volledig gebouwd volgens bouwbesluit. Zowel het fundament, de wanden als het dak zijn geïsoleerd volgens de normen van het bouwbesluit. Mocht het bestemmingsplan van de gemeente het toelaten om het hele jaar door in de woning te verblijven, kan deze woning dus permanent bewoond worden. De Bruine Kiekendief is voorzien van wanden die verticaal bekleed zijn met bruin Thermowood channelsiding. Daarnaast bestaan de wanden uit ventilatiefolie, een frame van 38 x 235, 22cm minerale wol en 12 mm OSB. De kozijnen zijn gemaakt van kunststof. Het dak is voorzien van geïsoleerde dakplaten. Op deze dakplaten komt Aluzink te liggen. Het dak wordt afgewerkt met een inpandige EPDM-goot, afgewerkt met aluminium lijsten. De oppervlakte van de Bruine Kiekendief, zoals het voorbeeldmodel toont, bedraagt 84 m2 met daarbij een vide van 35 m2. De woning is nog volledig naar eigen wens te wijzigen.
Bouwen volgens bouwbesluit:
Een bouwwerk mag geen gevaar opleveren voor bewoners, gebruikers en omgeving. Daarom heeft de overheid in het Bouwbesluit 2012 voorschriften voor veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu vastgelegd. Een bouwwerk moet altijd voldoen aan die voorschriften. Om een houten woning te mogen bouwen, dient het bouwplan te voldoen aan de eisen van het bouwbesluit van 2012. Dit bouwbesluit heeft in de loop der jaren enkele wijzigingen gekend, maar komt nog grotendeels overeen met die van 2012. De belangrijkste wijziging is: Per 1 januari 2018 gelden er normen voor de milieuprestatie bij de bouw van nieuwe woningen en bedrijven van 100m2 of groter. Naast regels voor energiezuinigheid van gebouwen geldt dan ook een grenswaarde voor de milieueffecten van het materiaalgebruik in de bouw. Bij de berekening telt de hele cyclus van een product mee voor de milieubelasting. Van winning van de grondstof, productie en transport tot gebruik en sloop van het bouwwerk.
Naast het vastgelegde bouwbesluit verschilt het per gemeente wat en hoe er gebouwd mag worden! De isolatiewaardes die van toepassing zijn om te voldoen aan de normen van het bouwbesluit zijn:
Vloer: Rc-waarde minimaal 3,5 m2K/W
Gevel: Rc-waarde minimaal 4,5 m2K/W
Dak: Rc-waarde minimaal 6,0 m2K/W
Belangrijkste toepassingen Bruine Kiekendief
Thermowood Vuren gevelbekleding (FSC gecertificeerd):
Thermowood Vuren is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen in Scandinavië. Thermohout heeft een thermische behandeling ondergaan, waardoor de duurzaamheid verhoogd is tot duurzaamheidsklasse 2, vergelijkbaar met Teak, Cedar, Bangkirai, enz. Tevens worden enkele belangrijke eigenschappen aan het hout toegevoegd door de thermische behandeling, zoals de verhoging van de weerstand tegen houtrot en schimmels.
Het hout wordt tijdens het thermisch proces opgewarmd tot een maximum van 180 tot 230 ° C, hierdoor worden suikers, koolhydraten en harsen uit het hout verwijderd waardoor er geen voeding meer aanwezig is voor insecten en schimmels. Daarbij kent Thermohout een hoge dimensie-stabiliteit, wat betekent: minder krimp, uitzetting en vervorming. Door de sterke eigenschappen van het hout, is het een aantrekkelijk duurzaam ecologisch en economisch product.
Kunststof kozijnen:
Door het gebruik van kunststof kozijnen haal je kwaliteit in huis. Kunststof kent een aantal duurzame eigenschappen: onderhoudsarm (niet meer schilderen en geen houtrot), warmte- en geluidsisolerende eigenschappen en de veilige en comfortabele eigenschappen. Met kunststof kozijnen kan jarenlang genoten worden door de hoge kwaliteit van het materiaal.
Aluzink Felsdelen:
Aluzink Felsdelen is een variabel Felssysteem dat makkelijk te monteren is op het dak dankzij de geperforeerde onderlap. Dit kan zelfs nog gecombineerd worden met een geïsoleerde warmdak-plaat. Naast de lange levensduur van de platen, is het ook een duurzaam alternatief voor het bedekken van een dak. Het product heeft een aantrekkelijke uitstraling en is daarnaast ook nog relatief voordelig. De Felsdelen zijn in verschillende kleuren en toepassingen beschikbaar.